Ziemniaki Opis Wstępny

Ziemniak, kartofel,- (Solanum tuberosum), to gatunek z rodziny psiankowatych, jedna z najważniejszych roślin jadalnych świata, powszechnie uprawiana w klimacie umiarkowanym, rzadziej w ciepłym. Wykorzystywana jest jako źródło skrobi, jedzenie, pasza dla zwierząt hodowlanych lub w przemyśle (produkcja alkoholu, krochmalu, frytek itd.). Ta krzaczasta bylina posiada białe, różowe, lub fioletowe kwiaty.
Dzicy przodkowie uprawnych form ziemniaka występują w Andach i na sąsiednich terenach, od USA, Meksyku az po Chile. Ziemniaki uprawiane były od dawna przez Inków - juz ok. 4000 lat temu. Do Polski przywiózł je prawdopodobnie z wiedeńskiej wyprawy (1683) Jan III Sobieski. Uprawiane jako roślina jadalna od 2. polowy XVIII w. początkowo ziemniaki hodowano jako rośliny ozdobne lub ciekawostki botaniczne.

pole ziemniaczane


Zarówno na świecie jak i w Polsce ziemniaki produkuje się na rynki „ziemniaczane” w zależności od przeznaczenia. Można wyróżnić następujące segmenty rynku w branży ziemniaczanej:

1. rynek ziemniaka jadalnego
w tym:
a) na wczesny zbiór
b) ze zbioru jesiennego
2. rynek ziemniaka skrobiowego
3. rynek ziemniaka dla przetwórstwa spożywczego
w tym:
a) dla produkcji frytek
b) dla produkcji chipsów
c) dla produkcji suszy
4. rynek sadzeniaków
5. rynek eksportowy (importowy) ziemniaków jadalnych i sadzeniaków
6. rynek gorzelniczy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz