Przemysłowy przerób ziemniaków na skrobię w kampanii 2008/09 byt niższy niż w poprzednim sezonie o ponad 16% i wyniósł blisko 0,8 mln ton. Był to wynik mniejszego kontyngentu produkcji skrobi przyznanego Polsce w pierwszym sezonie po wejściu do UE. który wynosił niespełna 145 tyś. ton. Jakość surowca była bardzo dobra, a skrobiowość ziemniaków zbliżona do odnotowanej w roku ubiegłym (ok. 19%) i była wyższa niż w poprzednich sezonach.
Kontyngent produkcji skrobi ziemniaczanej w okresie od l lipca 2008 r. do 30 czerwca 2009 r. nie został jeszcze określony, ale najprawdopodobniej wyniesie on tyle, co w ubiegłym sezonie, tj. 144 985 ton. Oznacza to skup ok. 0,7-0,8 min ton ziemniaków i zakontraktowanie ok. 25 tyś. ha upraw ziemniaków skrobiowych. Ze względu na przekroczenie ubiegłorocznego kontyngentu, produkcja skrobi w sezonie 2005/06 będzie niższa od kontyngentu o ok. 5% i może wynieść najwyżej 137 736 ton.
Najmniejszy areał upraw ziemniaków zajmuje produkcja nasienna. Udział plantacji kwalifikowanych w ogólnej powierzchni uprawy ziemniaków kształtuje się na poziomie 0,83%. W poprzednim roku poziom tego wskaźnika byt podobny. Zakwalifikowana w ocenie polowej powierzchnia plantacji nasiennych ziemniaka ze zbiorów 2009 wynosiła 5929,0 ha i była o 5,6% mniejsza niż rok wcześniej.
Największym problemem sektora nasiennego ziemniaków jest utrzymujący się niski popyt na kwalifikowane sadzeniaki. Zużycie kwalifikowanego materiału jest w Polsce kilkakrotnie niższe w porównaniu z przodującymi w produkcji ziemniaków krajami UE, jak Holandia, Niemcy, Francja, Portugalia, Wielka Brytania. Do podstawowych przyczyn takiej sytuacji należą: niska przeciętnie intensywność produkcji ziemniaków w Polsce, wyraźnie wyższa odporność krajowych odmian na choroby wirusowe oraz (jak wynika z analiz IHAR Bonin) duża zmienność jakości sadzeniaków kwalifikowanych.
W Polsce dużym zainteresowaniem producentów cieszą się odmiany najnowsze, wprowadzone do Rejestru w ostatnich dwóch-trzech latach. W 2005 r. wpisano do krajowego Rejestru Odmian 15 nowych odmian ziemniaków, w tym 7 polskiej hodowli oraz 8 hodowli zagranicznych, głównie niemieckiej i holenderskiej. Nowo zarejestrowane odmiany nie odznaczają się rekordowymi plonami i wysoką odpornością na choroby, a więc istotnymi dla producentów cechami ułatwiającymi produkcję. Większość z nich posiada natomiast cechy jakości ważne dla konsumentów jakości i przetwórstwa. Aktualnie w polskim rejestrze znajduje się 126 odmian. Około dwie trzecie stanowią odmiany jadalne (92), natomiast jedną trzecią skrobiowe (34). W grupie odmian jadalnych najwięcej (40) jest średnio wczesnych, następnie wczesnych (20), bardzo wczesnych (17), średnio późnych (12) i późnych (3). Wśród odmian skrobiowych dominują te dłuższym okresie wegetacji.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz